Vård- och landskapsreformen innebär stora utmaningar för social- och hälsovårdsbranschen. Syftet med reformen är att garantera tillgången till tjänster. I praktiken ansvarar den utbildade vårdpersonalen för att reformen lyckas. Om branschens missförhållanden inte kan rättas till kommer arbetskraften att i allt högre grad rinna över till andra sektorer. De största missförhållandena är lönesättningen, de belastande arbetsförhållandena och ett otillräckligt personalantal. Lönen ska säkerställa inkomsten i alla situationer och den ska motsvara arbetets krav.
Till följd av reformen kommer kommunerna inte längre att ansvara för social- och hälsovårdstjänsterna. Detta skapar ändringsbehov även i de nuvarande kommunala avtalen. Därför anser organisationerna det nu vara en gynnsam tid att främja avtalen för de utbildade skötarna.
– Skötarnas arbete uppskattas oftast endast i festtal. Uppskattningen bör visas även i praktiken och i lönenivån, säger Tehys ordförande Rauno Vesivalo.
– De utbildade skötarnas avtal är även en investering i framtiden för arbetsgivarna, påminner SuPers ordförande Silja Paavola.
Mer information:
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085
Tehys ordförande Rauno Vesivalo, 040 587 4346
Sammanlagt 250 000 proffs inom social- och hälsovårdssektorn tillhör den utbildade vårdpersonalens organisationer Tehy och SuPer.