Terveydenhoitajaopiskelija kelpaa koronarokottajaksi Vaasassa – kunhan tekee sen ilmaiseksi

Kuvateksti
Kuvituskuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Koronarokotukset ovat käynnistyneet hyvin koko Suomessa. Massarokotuksia toteuttamaan tarvitaan nyt runsaasti rokoteluvallisia terveydenhoitajia, sairaanhoitajia ja kätilöitä. Otimme aiemmin kantaa yritysten epämääräisiin tapoihin värvätä työvoimaa rokottamaan. Nyt näyttää siltä, että jo alalla työskentelevien lisäksi opiskelijoita hyväksikäytetään rokotuksien toteuttamisessa.

Vaasan seudulla kliiniset harjoittelujaksot on keskeytetty, niin Vaasan keskussairaalassa kuin Vaasan kaupungilla. Tänä keväänä valmistuvien terveydenhoitajien osalta on epäselvää valmistuvatko he puuttuvien harjoittelujaksojen vuoksi. Sen sijaan Vaasan kaupunki tarjoaa heille koronarokottajien tehtäviä ilman rahallista korvausta.

Terveydenhoitajaopiskelijat kelpaavat siis työvoimaksi palkatta, mutta eivät kelpaa kliinisiin harjoitteluihin, eivätkä näin ollen valmistu aikataulussa. Tämä ei auta alueen terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajapulaan.

Opiskelijat hakeutuvat valmistuttuaan töihin sinne, missä terveydenhuoltoalan ammattilaisen työtä arvostetaan jo opiskeluaikana. Muualla Suomessa opiskelijoille on maksettu asianmukaista korvausta koronarokottajana toimimisesta.

Vaikka ilmaistyö koronarokottajan tehtävissä mahdollistaisi muutaman harjoittelutunnin korvaamisen, ei se missään nimessä korvaa terveydenhoitajan työssä tarvittavaa kliinistä harjoittelujaksoa. Terveydenhoitajan työ on todella muutakin kuin rokotuksien antamista neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa. Se on kokonaisvaltaista ja ennaltaehkäisevää työtä vauvasta vaariin.

Mitä kliinisiin harjoittelujaksoihin tulee, niin otimme kantaa jo syksyllä 2020, että olisi tärkeää käyttää yksityiskohtaista harkintaa päätettäessä harjoittelun perumisesta ja keskeyttämisestä. Valmistuville terveydenhoitajaopiskelijoille olisi voinut mahdollistaa harjoittelun esimerkiksi neuvoloissa, joissa koronatartuntoja ei juurikaan ole ilmennyt.

Koronapandemia on tehnyt entistä selvemmäksi, että koulutus- ja terveydenhuollon organisaatioiden välillä tarvitaan vahvaa yhteistyötä vahvistamaan alalla pysyvyyttä. Alan opiskelijoiden ja tässä tapauksessa terveydenhoitajaopiskelijoiden käyttäminen ilmaistyövoimana koronarokotuksiin ei ole tällaista.