Kuva: Jaakko Martikainen

Tehy ja SuPer: Kärkitavoitteina palkankorotukset, tasa-arvo-ohjelma, kiky-tuntien poisto ja sote-sopimus

Kunta-alan neuvottelukierros uudesta virka- ja työehtosopimuksesta käynnistyy tiistaina 14. tammikuuta, kun palkansaajajärjestöt ja Kuntatyönantajat istuvat yhdessä neuvottelupöytään. Myös kunnallinen virka- ja työehtosopimus (KVTES) irtisanotaan tänään päättymään 31.3.2020.

Tehy ja SuPer käyvät neuvotteluihin neljällä päätavoitteella.

Järjestöt vaativat hoitoalalle vähintään vientialoja vastaavaa palkankorotusta. Lisäksi liittojen tavoitteena on tasa-arvo-ohjelma, joka nostaisi naisvaltaisen sote-alan palkkoja niin, että palkkaero miesvaltaisiin aloihin kuroutuisi umpeen. Tämä voitaisiin toteuttaa pitkällä ohjelmalla, joka takaisi hoitohenkilöstölle 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja korkeammat palkankorotukset kymmenen vuoden ajan. Tasa-arvo-ohjelmaan haetaan rahaa valtiolta. 

Hoitajajärjestöt tavoittelevat kunta-alalle myös sote-alan työehtosopimusta, jonka myötä alan työehtoja ja -oloja voitaisiin edistää tehokkaammin kuin nykyisessä sopimusjärjestelmässä.

Tehy ja SuPer katsovat, että kilpailukykysopimuksen tuoma palkaton työajan pidennys eli ns. kiky-tunnit poistuvat kustannuksitta virka- ja työehtosopimuksista. Talkoot ovat hoitajajärjestöjen mukaan yksiselitteisesti nyt ohi. 

Sote-alan houkuttelevuus on laskenut. Alalta siirrytään muihin tehtäviin enenevässä määrin. Myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt. Yleisimmät syyt alan vaihtoon ovat työn vaativuuteen nähden liian matala palkka sekä kuormittavat työolot.

– Alalta pako yhdistettynä väestön ikääntymiseen ja palvelutarpeen kasvuun on yhtälönä kestämätön.  Kello käy ja tällä kierroksella on viimeiset hetket lisätä alan vetovoimaa palkkausta ja työoloja parantamalla. Olen aidosti huolissani siitä, kuka meitä tulevaisuudessa hoitaa, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen

Tehyn ja SuPerin palkkatavoitteet ovat saaneet vankkaa tukea suomalaisilta. Esimerkiksi YLEn Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia kannatti lähes 80 prosenttia vastaajista.

– Ymmärrämme kyllä senkin, että kuntatalouden tilanne ei ole hyvä. Heikoimmista eli sairaista, vanhuksista ja lapsista huolehtiminen on kuitenkin hyvinvointivaltion keskeinen tehtävä. Siksi viime kädessä vastuu sote-palveluista ja niiden rahoituksesta onkin valtiovallalla, muistuttaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.
 
Lisätietoja: 
 
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, p. 040 821 0028 
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p.  050 346 0847 
SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, p. 050 310 1492 

Kommentit

Käyttäjän Kati Jetsu kuva

Henkilökohtaisesti minulle on "ihan sama" miltä  momentilta palkkaeroamme lähdetään kuromaan, kunhan sitä  kurotaan. Ymmärrän,  että ollaan pahasti takakaarteessa ja maaliin on vuosien mittainen kirittävä matka, mutta joskus se on tasa-arvonkin toteuduttava mallimaassa.

Onnea ja pitkää pinnaa neuvottelupöytiin!

Käyttäjän Pipsa Allén kuva

Kaikki työ on arvokasta, mutta työn vaativuus vaihtelee vaadittavan osaamisen, vaikuttavuuden ja vastuun osalta. Sosiaali- ja terveydenhuoltomme on yksi maailman parhaista, mutta se ei näy alan palkkauksessa. Näissä neuvotteluissa on kysymys myös arvovalinnoista. Millaisen kuvan alan palkkaus ja muut työsuhteen ehdot antavat nykyiselle  ja tulevalle henkilöstölle? Viisautta ja voimia neuvottelupöytään!

Käyttäjän Tiina Toivonen kuva

Olen tehnyt hoitajan työtä vuodesta 1996 lähtien. Silloin jo puhuttiin hoitajien huonoista, ala-arvoisista palkoista. Vuosien saatossa, aina aika-ajoin on nostettu esiin keskustelua hoitajien palkkauksesta, että PALKKAA PITÄISI SAADA PAREMMAKSI ja PALKKAA LISÄÄ. Aina olemme tyytyneet olemattomiin palkan nostoihin ja kuilu on vaan syventynyt muiden palkkoihin nähden. Jospa tällä vuosikymmenellä nyt pitäisimme päämme ja vaatimuksemme näissä, mitä nyt on kerrottu. Kova kovaa vastaan ja sitten jos ei muu auta, niin lakkoillaan!!!
Käyttäjän Riitta Vartiainen kuva

Ei tarvitse mennä lakkoon. Emme vain tee ylitöitä, vuoron vaihtoja, emmekä tule vapaalta töihin. Tilanne on niin huono täällä hetkellä, ettei toiminta yksinkertaisesti pyöri. Ilman meidän jatkuvaa venymistä. Tehdään vain ne työt jotka kuuluvat työvuoroihin ja sen puitteissa. Ei mitään ylimääräisiä töitä.
Käyttäjän Piia Lemetyinen kuva

Ja taistellaan yhtenäisenä rintamana! Joukossa on voimaa, niinhän sitä sanotaan. Nyt jos koskaan on taas hyvä muistaa, että Sinä olet Tehy! Tsemppiä neuvotteluihin!

Käyttäjän Anne Laitinen kuva

Yleisessä keskustelussa puhutaan jatkuvasti vain julkisen puolen tavoitteista ja vaatimuksista. Toivottavaa olisi,että myös yksityisellä puolella työskentelevien hoitajien etuja myös ajettaisiin yhtä aktiivisesti.
Käyttäjän Riitta Hankonen kuva

Yksityisen puolen työehtosopimusneuvottelut eivät ole vielä alkaneet. 

Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri oli 17.1. puhumassa terveysjättien palkoista Ylen Suomen Päivässä