Ilmastonmuutoksen hillintä on myös järjestöjen tehtävä. Kuva: iStock

Tehy mukaan ilmastotalkoisiin – hiilijalanjäljestä selvitys

Pariisin ilmastosopimus ja mm. alkuviikon YK:n ilmastokokous vaativat konkreettisia ilmastoimia kaikilta toimijoilta, myös järjestöiltä. Tehyn hallitus päätti tänään käynnistää selvityksen järjestön omasta hiilijalanjäljestä ja saadun tiedon pohjalta sitoutua pienentämään sitä.

– Järjestöjen on oltava aktiivisesti mukana tämänkin yhteiskunnallisen ongelman ratkomisessa, muistuttaa Tehyn 1. varapuheenjohtaja Anna-Leena Brax.

Jotta järjestöt voivat arvioida keskustelunavausten ja vaikuttamisen lisäksi myös omaa toimintaansa ja etsiä vähäpäästöisempia ratkaisuja, on oltava vertailukelpoista tietoa.

– Hiilijalanjälkeä voi pienentää vasta kun tiedetään, mistä se muodostuu.

Laskenta perustuu tilinpäätöstietoihin

Sitra ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet järjestöille oman hiilijalanjälki-laskurin, jonka pilottina STTK toimi syksyllä 2018. Tehyn hiilijalanjälki selvitetään ko. laskurilla perustuen tilinpäätöstietoihin

Keskeisiä päästölähteitä ovat toimitilat ja niiden energiankulutus, matkustaminen sekä kaikki hankinnat. Tavoitteena on tehdä ensimmäinen laskenta perustuen Tehyn vuoden 2018 tilinpäätökseen.

Lue myös: STTK laski hiilijalanjälkensä ja haastaa muut järjestöt mukaan hankkeeseen