kuva: Riikka Malin

Siun soten tehyläiset osoittivat mieltään Joensuussa

Tehyläiset järjestivät tänään aamupäivällä mielenosoituksen vastustaakseen Siun soten rajuja säästöjä. Pelkona on palveluiden tuntuva heikentyminen ja henkilöstön ylikuormittuminen.

Siun sote aloitti toimintansa tämän vuoden alussa. Siun sotea valmisteltiin niin että sekä palveluiden käyttäjien että henkilöstön mielipiteet huomioitiin. Siun sotessa on töissä reilu 2 800 tehyläistä.

- Valitettavasti hyvä valmistelu ei riittänyt, sillä kun toiminta alkoi, yhdessä tekeminen loppui.  Palveluiden käyttäjästä tuli euro, henkilöstön mielipidettä ei enää kuulla. Päätöksenteko on sanelupolitiikkaa, sanoo Tehyn Siun soten ammattiosaston puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti.

Tehyläisten näkemyksen mukaan budjetti vuodelle 2018 on alimitoitettu. Tämä tarkoittaa rajuja säästöjä ja pelkona on että ne kohdistuvat henkilöstöön mahdollisina lomautuksina, jopa irtisanomisina.

- Tämä tarkoittaa myös palveluiden karsimista. Joudutaan ehkä myös miettimään kuka saa hoitoa ja kuka jää hoitamatta. Potilaat voivat hakeutua hoitoon muualle. Myös osaava henkilöstö saattaa hakeutua töihin muualle, Laurila-Rontti sanoo.

Tehyn Siun Soten ammattiosasto toivoo, että poliittiset päätöksentekijät kantavat vastuun tilanteesta. Tällä hetkellä osaan työyksiköistä on vaikea saada sijaisia, henkilöstö joustaa, vaihtaa vuoroja ja tekee pitkää päivää.

- Yksiköissä joudutaan hoitamaan potilaita vajalla miehityksellä. Jos henkilöstö uupuu ja voi huonosti ei laadukas hoito toteudu.

Lisätietoja mielenosoituksesta:

Vilja Laurila-Rontti
[email protected]
gsm 040-1470822