kuva: Mikko Lehtimäki

Oikeusjutun voittanut: Syrjintä loppuu vasta, kun kaikki syrjintää kokeneet vievät asiaa eteenpäin

 

Sairaanhoitaja Marjaana Holm voitti viime syksynä raskaussyrjintää koskevan kanteen Vaasan hovioikeudessa. Hän muistuttaa, että syrjintäepäily pitää viedä eteenpäin vuoden kuluessa tapahtuneesta.

 

Miten päädyit hoitoalalle?

Lähipiirissäni on hoitoalan ammattilaisia. Siksi tuntui oikealta valinnalta lähteä samalle alalle. Opiskelin ensin lähihoitajaksi, sitten ensihoitajaksi. Luultavasti valintaani vaikuttaa myös halu työskennellä ihmisten parissa. Tyytyväinen potilas antaa aina uutta virtaa työhön.


Mitä antaisit ohjeeksi niille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, jotka kokevat työssään syrjintää raskauden tai perhevapaiden johdosta?

Ole selvillä oikeuksistasi jo odotusaikana. Syrjintäepäily pitää viedä eteenpäin vuoden kuluessa tapahtuneesta. Hyödynnä työpaikkasi luottamusmiestä. Pidä kiinni omista oikeuksistasi ja usko itseesi.

Varaudu raskaaseen oikeusprosessiin. Hyvä asianajaja on a ja o. Vastapuolelta voi tulla todella raskaita argumentteja ja se voi olla myös raskasta kuultavaa. Muista tässäkin vaiheessa, että sinä olet hyvä työntekijä ja työn loppuminen johtuu raskaudestasi. Hommaa harrastus, jotta saat ajatukset muualle. Perheen tuki on tärkeää.

Syrjintä loppuu vasta, kun kaikki syrjintää kokeneet vievät asiaa eteenpäin.


Mikä on työssäsi antoisinta?

Hyvä työyhteisö ja mahdollisuus kehittyä ammatissaan – hoitaja on ikuinen oppija. Potilaiden antama palaute on tärkeää ammatillisen kasvun kannalta.

 

Kolme kysymystä –sarjassa tavataan ajankohtaisia tehyläisiä.

Teksti: Jaana Reijonaho