Katso osatyökykyseminaari ja tutustu aineistoihin

Tehy järjesti  7.11. Tunnista ja tue osatyökykyistä –seminaarin Helsingissä. Seminaari järjestettiin Helsingissä, mutta osallistuminen oli mahdollista myös  verkon kautta.

Osallistujia olikin päivän aikana yhteensä noin 250. Osatyökykyisyys on kuormittavalla sosiaali- ja terveysalalla varsin yleistä, joten aihe kiinnosti monia.

Tilaisuudessa kuultiin aiheesta puheenvuoroja eri näkökulmista. Päivän aikana kuultiin esimerkkejä työkyvyn alenemisesta ja tutustuttiin erilaisiin työkyvyn tukimalleihin, jolla autetaan työntekijää jatkamaan työssään.  Sairauslomalla oleva henkilö vieraantuu nopeasti työstään, jolloin paluu työhön vaikeutuu ilman tukea. Työttömyyden aiheuttamat kustannukset syntyvät sekä sairauspoissaoloista että inhimillisistä kustannuksista.

-Ammatillisen kuntoutuksen tarvetta tulisi arvioida nykyistä aiemmassa vaiheessa, mieluiten jo 90 sairauspäivän kohdalla, jolloin työterveyslääkäri arvioi työntekijän jäljellä olevan työkyvyn muutenkin, toteaa työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Seminaarissa käytiin myös paneelikeskustelu aiheesta. Paneelissa kuultiin, miten työkykykoordinaattori, työsuojeluvaltuutettu ja työnantaja yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa löysivät uuden sijoituspaikan työntekijälle alentuneen työkyvyn vuoksi. Keskustelussa korostettiin, että osatyökykyisen tukeminen työyhteisössä on erityisen tärkeää. Tämä edellyttää myös avoimuutta.

Seminaari kuvattiin ja löytyy tallenteena Tehyn Youtube-kanavalta:

https://www.youtube.com/watch?v=XcUTuTE01FY