Tehyn kuntoutusalan opintopäiville osallistuu parisataa ammattilaista.

Aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen moniammatillinen kuntoutus on tehokasta

Aivoverenkiertohäiriöihin (AVH) sairastunut hyötyy, kun häntä hoidetaan yksilöllisesti ja tehokkaasti moniammatillisessa kuntoutusyksikössä, kertoi HUSin Neurokeskuksen osastonylilääkäri ja neurologisen kuntoutuksen apulaisprofessori Susanna Melkas (LT) Tehyn kuntoutusalan opintopäivillä.

– Jokaiselle potilaalle olisi tehtävä yksilöllinen kuntoutusarvio. Sen perusteella tavoitteet kirjataan kuntoutussuunnitelmaan, jonka moniammatillinen työryhmä laatii yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Kuntoutus on aloitettava heti ensimmäisen vuorokauden jälkeen, Melkas painotti.

Myös robottiavusteinen kävelykuntoutus on tuottanut hyviä tuloksia. Aihetta käsitteli fysioterapeutti Paulina Iiskala Laitilan Terveyskodista. Hän totesi, että se parantaa asiakkaiden elämänlaatua, vähentää muuta palvelun tarvetta ja vapauttaa henkilöstöresursseja muuhun kuntoutukseen.

– Resursseja AVH:n kuntoutukseen tarvitaan lisää, sillä 85 % sairastuneista ei saa tällä hetkellä kuntoutusta riittävästi. Eroja on alueellisesti ja vain 3 henkilöä 20:stä sairastuneesta saa moniammatillista kuntoutusta, kertoo Tehyn kuntoutusalan asiantuntija Outi Töytäri.

Aivoverenkiertohäiriöön sairastuminen on kolmanneksi yleisin kuolinsyy Suomessa, ja samalla kolmanneksi kallein sairaus. Se myös vammauttaa aikuisia pysyvästi ja vain joka neljäs toipuu täysin.

Tehyn kuntoutusalan opintopäiville Helsingissä 15.-16.11.2019 osallistuu parisataa kuntoutuksen ammattilaista ympäri maan.